2016. jan 18.

Laktáció beindítása és megtartása...

írta: IgenPicur
Laktáció beindítása és megtartása...

Tények, tippek, trükkök az anyatej megfelelő és elégséges termeléséhez tapasztalataim szerint...

Nem tudom hagyni a témát, mert úgy vettem észre teljesen túltelítődött az éter a sok - sok "szakirodalommal" és fórumokkal ami a szoptatási témát illeti. Az óriási információ áradat és az egymásnak ellentmondó okosságok, szinte kuruzslásba menő drága könyvek az első gyerekes anyukákat teljesen összezavarja. Drága barátnőm szavaival élve "Mischung van a fejemben és már nem tudom mit csinálok jól". Ez alatt azokat az ellentéteket értem mint pl. egyik könyv az óramű pontos rezsimszerű szoptatást nyomatja, időre és mennyiségre a másik a szabadabb szellemű igény szerinti szoptatást ajánlja. Nagy különbségek vannak ami a tej beindítási módszert illeti fejjünk vagy ne fejjünk 2 szoptatás között, szedjünk serkentőt vagy ne.... és még sorolhatnám...

Már több mint 1 éve van tejem és ezért is bátorkodom összeszedni és megosztani veletek néhány tényt, tippet és mondjuk így trükköt is. Egy korábbi bejegyzésben már részleteztem nálunk - Picúr érdekében - miért prio 1 fontosságú a szopizás. Viszont nem vagyok laktációs szakember, nincs hivatalos képesítésem, de van pár indok ami amellett szól, hogy nem beszélek badarságokat:

1. Túl korán, a 30. hétben szültem, császármetszéssel = váratlan helyzet, stressz, műtét általi sokk, éretlen szervezet és gyermek

2. Gyermekemtől 28 napig voltam elválasztásban = az inkubátorban a kezecskéje megsimogatásán kívül nulla testkontaktus, további stressz és aggodalom az állapota végett

3. Gyermekemet 30 nap után vehettem először kézbe = összeszokás hiánya és a bőrkontaktus híján elidegenedés

4. Gyermekemet 42 naposan tehettem először mellre = gyermek gyenge szopási reflexxel, tapasztalatlan anya, cumisüveghez szoktatott gyermek

5. Először szoptatva 56 nap után = ekkor tudta rendesen szájába venni a mellem és beleszívni 3-at utána elfáradt (gyermek súlya ekkor 2,3 kg)

6. Amikor 92 napos volt minden 2. etetés szoptatás útján történt = tanulnia kellett a különbséget a 2 metódus között (szopás, cumisüveg)

7. Kizárólagos igény szerinti szoptatás 6 napig = testsúly gyarapodás ideiglenes megállása (erőráfordítás szoptatás végett, tréning)

8. Gyermekem életének 97. napjától igényre szoptatva

A fentieket azért emeltem ki, mert annak ellenére, hogy beindult a szülés után a tejelválasztásom mégis különböző akadályok gördültek elém. Ezek negatívan hatottak a laktációmra és éppen ezért sokat kellett foglalkoznom a tej megtartásával, gyarapításával. És nem vagyok hős és nem történt csoda, na jó talán egy kicsi igen. Nem akarom magam fényezni, de igazán nagy sikernek élem meg, hogy mai napig kiváló a laktációm és tudok szoptatni.

Összegzem tehát, hogy miért is nem szoptathattam azonnal és miért a 3órás rezsim: Picúr képtelen volt rá szopási reflex híján, és mert annyira gyenge volt az izomzata (arc és test beleértve), aluszékony és gyenge volt. Az erőltetett szopizás hosszú órákra kifárasztotta volna és a fejlődése napokra is megállhatott, sőt visszaeshetett volna. Az extrém kis súlyú korababáknál orvosi felügyelet alatt történik minden egyes milliliterrel való "adag" növelése, mérik a pelenka súlyát, mennyit pisil és kakil a baba, hogy ezzel is figyeljék jó irányba tart a fejlődés, ha nem akkor pedig be kell avatkozni. Picúr egy hónapos korában ca. 1,6 kg kb. 25-30 ml között tudott enni 3 óránként, 2 hónaposan ca 2,5 kg-osan ca 50 ml, de nem mindig sikerült megennie.

Felsorolom azokat a nagyon fontos dolgokat amik lehetővé tették, hogy a nehéz indulás ellenére képes voltam fenntartani a laktációmat és szoptatni:

1. Szülés után a tejtermelés beindítása: Lelki ráhangolódás: Tudat, hogy ez a gyermekemnek az egyedüli és legfontosabb "gyógyszer" amit kaphat. A meggyőződésem, hogy szoptatni akarok és fogok is és hogy képes vagyok rá (mert ez fejben dől el!). Tapasztalt Anyukák, azaz a barátnőim tanácsai a megfelelő időben és a megfelelő szavakkal. Egy jó könyv, igaz történetek gyűjteménye a lelki ráhangolódás érdekében. A test ráhangolása: Állandó folyadékpótlás - víz, szoptatós tea, levesek körbe - körbe. Rásegítés homeopatikummal Ricinus Communis 5CH a tejért és Arnica Montana 30CH a sebek gyógyításáért. A gyermekemet ekkor még nem tehettem mellre, hogy serkenthesse a tejtermelést ezért órák hosszat kézzel fejtem az előtejet, 2 nap múlva mellszívóval. Kb. 6. napra teljesen belövellt és bőségesen elindult az átmeneti tej. 

2. Amikor végre bemehettem a kórházba Picúrról gondoskodni úgy éreztem hirtelen kevesebb a tejem és el fog apadni: Leginkább a lelki megnyugtatás segített barátnőimtől és az újvári laktációs nővértől Katkától, hogy ez átmeneti időszak, mert új a helyzet, idegen a környezet és az összeszokás időszaka nagy kihívás na meg persze a saját elvárásaim (28 nap elválasztás után). Rásegítésképpen Motherlove Milk Plus homeopatikumos tablettát szedtem 2-3 napig és a tejtermelésem újra szélsebesen beindult. Az a tudat, hogy a tabik a fiókban vannak és bármikor segítségemre lehetnek úgymond placebo effektusként hatottak rám.

3. Amikor megkaptuk a genetikai vizsgálat eredményét nagyon sokat sírtam, mert végig reménykedtem, hogy tévednek az orvosok és Picúr nem DS-es. Abban az időszakban nagyon el voltam keseredve, szinte temettem a gyermekem és hirtelen olyan idegen volt számomra. Akkoriban még nem tudott Picúr szopizni, csak próbálgattuk 1-2 x naponta. A stressz és minimális alvás hatására kevésnek éreztem a tejem, nem tudtam annyit kifejni amennyi kellett volna. Szerencsére volt fagyasztva korábbról félretett tejfeleslegem. Ami segített: átgondoltam a dolgot és elfogadtam, hogy Picúrt ilyennek kell szeretnem. Párom pozitív hozzáállása és támogatása gyógyírként hatott rám. A gyereket pár nap múlva szinte 15 percenként raktam mellre, amint piszmogott vagy nyugtalankodott máris kapta a cicit. Sokat simogattam, dúdolgattam neki és együtt aludtunk. A Motherlove-os tablettából talán 2 darabot vettem be. Két nap alatt helyreállt a rend és attól a naptól fogva bőségesen van tejem.

4. Hosszútávú szoptatás támogatása: Kiegyensúlyozott étrend fehérjék, szénhidrátok, rostokban és vitaminokban gazdag táplálék szükséges. Diéta és heves fitness tréning nem ajánlott. A szoptatás 6. hónapja után kezdtem szedni Piridoxint (B6-ot) és E-vitamint (Finclub NeoEcaps) valamint a Rabenhorstos Eisenblut szirupot (magas természetes vas és B6 tartalommal stb.) az immunrendszer védelme érdekében valamint tovább folytattam a Multivitamin, Cell-u-Loss és Magnézium szedést. Naponta 1-2 szoptatós teát is szoktam még mindig inni, mert amúgy is szeretem az ízét. A nyáron volt hogy egész héten nem ittam egy pohárkával sem, mert volt elég folyadékpótlásom víz által a melegben. Most a hidegben megint jobban kívánom a teát.

szopizna.JPG

Így néz ki az, amikor Picúr már nem csak hangos mammmam kesergéssel, cuppogással, hanem a felsőm tépésével és az erőteljes cici felé közeledésével is képes tudtomra adni, hogy szopizni akar! Kb. 6 hónapos koráig ne tudta kifejezni ilyen módon mit is szeretne, igazán sírni sem tudott...

 

Megosztok veletek további eseteket amiket saját szemmel láttam és vitattam meg Anyukákkal:

I. történet: Időre született normál fejlődésű, egészséges, életerős és nagy (3,8 kg) baba. A hangsúly itt azon van, hogy a gyermek hihetetlenül jó étvágyú, nyugtalan. Első gyermekes Anyuka nehéz szülésen ment keresztül, sok vért vesztett, fájdalmai vannak, teljesen kimerült. Szülést követő 3. napra beindult a tejelválasztás. A tej állaga ragacsos, sárga, nehezen kifejhető és kevés azaz előtej. A kórházban a baba sokat sírdogál, nem tud jól lakni ezért születése utáni naptól tápszert kap.

Probléma 1: a baba jól lakik a tápszerrel, 4-5 órákat alszik, amint felébred csak keveset hajlandó szopni, azt is csak addig amíg a felgyülemlett tej ömlik a ciciből, amint erősebben kellene szívnia feladja a "munkát" és a sírás következtében megkapja a tápszert.

Probléma 2: Anyuka teljesen frusztrált, hogy tápszerrel kell etetni gyermekét

1. megoldási próbálkozás 1 hét után: csak minden 2. etetésnél kap tápszert azaz a baba "kényszer helyzetbe kerül" és szopiznia kell. Most kb. 1,5 - 2 óránként ébred és kér enni. Anyuka nem volt kitartó és engedett a baba általi nyomásnak amint úgy érezte nincs már több tej a ciciben megadta neki a tápszert. Időközben az anyatej termelés belassult és még nem lövellt be teljesen, még tart az előtej, baba viszont nem stimulálja eléggé, Anyukára egyre nagyobb a nyomás és a kudarc érzete, hogy nincs elég teje.

2. megoldási próbálkozás: Anyuka elkezdi szedni a Motherlove Milk Plust és hajlandó újra a nullától kezdeni. Babát sűrűn rakja mellre, amint nyugtalankodik kap cicit, a sírásban nem csitítgatják és ringatják hanem újra cicit kap, sokat dudózik a cicin, együtt alszanak. A család támogatja a tevékenységet, Anyukának nem kell főzni, mosni, rakodni, pelenkázni, csak szoptatni. Anyuka csak éjszaka ad kicsi tápszert, hogy mindenki tudjon aludni. A 4. napon teljesen elhagyja a tápot, mert belövellt bőségesen az átmeneti tej a baba pedig megerősödött annyira hogy intenzíven tudjon szopni és megtanulta, hogy a cici mindig rendelkezésére áll.

II. történet: Időre született normál fejlődésű, egészséges, életerős és nagyon nagy (4,2 kg) baba. A hangsúly itt azon van, hogy a gyermek nehéz szülés során meg lett stresszelve, beszorult a szülőcsatornába és a fejére gyakorolt nyomás során hatalmas púp (külső vérömleny) keletkezett. Emiatt pár napra az intenzív osztályra került és műaltatásban tartották a fájdalmai végett, cumisüvegből etették. Baba kikerült az inkubátorból és együtt lehet az első gyermekes Anyukával az újszülött gondozó osztályon. Szülést követő 2. napon beindult a tejelválasztás - előtej.

Probléma: a baba amint megébred hisztérikusan sír és a sírásban képtelen szájába venni a cicit, gyakran a cumisüveget sem veszi el.

1. megoldási próbálkozás: Anyuka állandóan figyeli az alvó babát, hogy amint csücsöríteni kezd vagy "dudózik" szájával készíti a tápszert vagy a lefejt anyatejet és amint kinyitotta szemét még a hiszti előtt szájába dugja a cumit. Ez működik 1 hétig, de az anyuka teje nem akar belövellni. Anyuka egyre fáradtabb és már nem ébred meg a hangos visításra sem, nem hajlandó tanácsokat, sem homeopatikumot elfogani.

2. megoldási próbálkozás: A nővérek nyomására elkezdik erőltetni a szoptatást. Anyukának segíteniük kell a mellre helyezéskor, mert kicsi a melle és a mellbimbója is, így bimbóvédővel próbálkoznak. Gyerek visít és nem hajlandó elvenni a mellett, megoldásként kapja a tápszert tovább.

3. megoldási próbálkozás: Baba ébredéskor kap minimális tápszert, majd Anyuka azonnal mellre helyezi segítséggel, hogy rákapjon. Kb. 2 nap gyakorlás után a baba elveszi a mellett és intenzíven szopni kezd.

III. történet: Időre született normál fejlődésű, egészséges, normál (3,1 kg) baba. A hangsúly itt azon van, hogy a gyermek felső ajka magasan ívelt a magzati pozíciója végett így állandóan nyitott a szája és nem tudja helyesen szájába venni a cicit. Első gyermekes Anyuka, tej szülés utáni napon belövellt.

Probléma: Baba szopizik, de Anyukának hihetetlen fájdalmat okoz, mert helytelenül van szájában a cici.

1. megoldási próbálkozás: Anyuka próbálgatja a szoptatási pozíciókat, oldalt fekve, ülve, testtel felé vagy éppen kifelé, de probléma változatlan.

2. megoldási próbálkozás: Anyuka lefeji az anyatejet és hetekig cumisüvegből adja neki. Naponta csak 2-3x tudja mellre rakni, mert fájnak a mellbimbói.

3. megoldási próbálkozás: Anyuka erőltetni kezdi a szoptatást a fájdalmak és kialakult sebek! ellenére is, a fejés még fájdalmasabb ezért elhagyja, így egyre több tej halmozódik fel melleiben. Az egyik melle be is gyullad. A baba képtelen megbirkózni a sebesen ömlő tejjel, sokat fulákol és bukik, sírdogál és egy időre szopási sztrájkba kezd. Újra előkerül a cumisüveg.

4. megoldási próbálkozás: Anyuka belátja, hogy bimbóvédővel kell próbálkoznia, más különben nem tudja a baba beedzeni a szájizmait. Amint használja a bimbóvédőt javul a helyzet és a baba kitartóan, főleg nyugodtan tud szopizni. Kb. 3 hónap után a szájizmok megerősödtek és a nyitott száj probléma megszűnt, mellbimbó fájdalmak szintén, mert helyes a mellre helyezés, gyermek azóta is szopik.

Minden fenti esetre elmondható, hogy nem szabad feladni, sok - sok türelem szükséges ahhoz, hogy a tejtermelés és szoptatás is menjen. Ez csak pár eset, de higgyétek el mindenkinek voltak nehezebb időszakai és senki sem született tökéletes anyának! Érdemes mindig tapasztalt szoptató Anyukákkal beszélni a problémákról és megpróbálni a babának és mamának legmegfelelőbb információkat kiszűrni és alkalmazni.

Még mielőtt megköveznének azok az Anyukák akik valamilyen oknál fogva tápszeren nevelték gyermekeiket szeretném elmondani, hogy sok esetben túl korán adtátok fel megfelelő segítség híján. Egy jó laktációs nővér és vagy egy jó tanácsadó akár egy barátnő vagy rokon személyében aranyat érhet. Mindamellett szükséges a család pozitív és biztató hozzáállása, hogy lehetővé tegyék, hogy elvárások nélkül próbáld újra meg újra leküzdeni a szoptatási nehézségeket.

Szerencsére a mai tápszerek már nagyon jó minőségűek és sok fontos anyagot tartalmaznak, viszont ha mégis van akár  csak egy kevéske anyatej is, azzal a kevéssel is amit a baba megkaphat rengeteget adhatsz!

További hasznos cikket a La Leche Liga honlapján (link) találhatsz! A blogon keresd az anyatej vagy szoptatás címkéket további bejegyzésekért.

Ha szeretnéd megosztani a Te történeted vagy van egy jó tipped "laktáció" témában, ennek a bejegyzésnek a kommentelésével bátran megteheted!

Szólj hozzá

szoptatás anyatej