2016. jan 21.

Ajánló - Edition 21 könyvek

írta: IgenPicur
Ajánló - Edition 21 könyvek

Már korábban írtam egy bejegyzést arról, hogy keményen belerágtam magam a különböző formában megjelenő publikációkba a DS témát, koraszülöttséget és korai fejlesztést illetőleg. Hát a németek a maguk ca. 100 000 DS-es polgártársukkal kicsit többet foglalkoznak ezzel és van egy elérhető könyvsorozat az Edition 21 a G&S Verlag kiadó jóvoltából. Jelenleg csak német nyelven kapható és néhányat sikerült nekem is beszereznem. A könyveket nemcsak szakemberek (orvosok, gyógypedagógusok, gyógytornászok, tanárok) hanem DS-es gyermekeket nevelő szülők is írják, ezért a sorozat minden egyes darabja nemcsak megfelelő információval, hanem praktikus tanácsokkal is ellátja az olvasókat a speciális igényű gyermekekről. 

A "Babys mit Down Syndrom" (DS-es babák) volt az első amit átböngészetem, ez igazából első információként megfelelő, átfogja a genetikai témát, betegségeket, növekedési görbét, a hogyan bánjunk a DS-es babával témát és részletesen magát a korai fejlesztést.

A "Vorurteile... und Antworten" (Előítéletek... és válaszok) egy DS-es kislányt nevelő Anyuka gyűjteménye azokból az előítéletekből és válaszokból, visszajelzésből hozzá amik keringenek a köztudatban. Pl. hogy a DS-es emberek mindig boldogok, rosszul látnak, nehezen beszélnek, agresszívek, lusták, esetlenek vagy hogy mindig mély a hangjuk.. Ez a könyv sokban segíthet frappáns és kedves válaszokat adni egy laikus ismerőssel való találkozáskor.

A "Kinder mit Down Syndrom lesen lernen" (DS-es gyerekek olvasásra tanítása) egy gyakorlatias könyv amely sok - sok praktikus tanácsot ad, mintákkal, sablonokkal, képekkel, hogy az olvasást hogyan indítsuk, könnyítsük meg, mert ez a beszéd mellett a DS-es gyerekeknél szintén egy nehezebben fejlődő terület. Igaz németül van, de kíválóan alkalmazható a magyar nyelvre is.

Az "Erwachsen werden" (Felnőtté válás) a DS-es emberek felnőtté válásáról, taníttatásról, oktatásról és a felnőttként a társadalomba való beilleszkedési témákat fogja össze. Sokat foglalkozik a szexualitás témájával, integrációval és rengeteg praktikus tanácsot fog össze. Mindemellett a mi szlovák Dr. Sustrovánk is Pueschel mellett társszerző és kiegészíti a Sustrová féle Diagnóza: Downov Syndrom c. könyvét.

Most rendeltem meg az Alltagsfähigkeiten (hétköznapi képességek) és Feinmotorik (finommotorika) című könyveket, mert lassan ott tartunk, hogy a nagymozgások (forgás, mászás, ülés és járás) mellett a kézügyességet is fejlesztenünk kell Picúr esetében. Amint megérkeztek a könyvek jelzem felétek!

Igény és érdeklődés esetén szívesen kölcsönzöm!

p1010599.JPG

Szólj hozzá

könyv Down-szindróma