2015. okt 28.

Miért annyira fontos, hogy szoptatva legyen a DS-es gyerek?!

írta: IgenPicur
Miért annyira fontos, hogy szoptatva legyen a DS-es gyerek?!

A szoptatás sokoldalú és jótékony hatásáról

Az utóbbi években szerintem újra nagyon trendivé vált a tudatos anyatejes táplálás aminek nagyon örülök. Az anyukák általában már a terhesség folyamán eldöntik vagy legalábbis átgondolják, hogyan fogják táplálni gyermeküket. A legkézenfekvőbb és legtermészetesebb módja a gyermek táplálásának anyatejjel történik, viszont vannak anyukák akik különböző okokból, de irtóznak magától a tudattól is, hogy belőlük "egyen" a gyerek és ez az "aktus" elmaradhat. Előfordulhat az is, hogy a szülés körülményei, nem várt események, betegség, testi adottságok, vagy egyszerűen megfelelő segítség hiányában nem lövell be a tej és az anya kénytelen anyatejbankból vagy tápszerrel etetni gyermekét.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szülést követő másnapon beindult a tejelválasztásom és a kezdetektől - még az inkubátoros időszakban is - a gyermekemnek a legmegfelelőbb táplálékot tudták adni. A kolosztrum (előtej) abban a kritikus időszakban hordozta mind azokat az antitesteket ami a babának nagyon kellett pl. az emésztés beindításához. Picúr még 3 hónapig volt spontán cumisüvegből táplálva. A szopási reflex híján, pici súlya végett és mivel nagyon gyenge volt hamar kifáradt még a szoptatás próbálgatásától is. Aztán amikor végre Picúr elérte azt a súlyt és megerősödött annyira, hogy tudjon szopni akkor éjjel nappal rajta voltunk a gyakorláson.

Eleinte csak minden második etetésnél tettem mellre és általában éjszaka még üvegből kapta az itókáját, mert könnyen elaludt a cicin. Az első hetekben nem tudta bekapni rendesen a mellbimbót, mert elég kicsi és még kemény volt első gyerekes anyuka révén, ezért bimbóvédőt használtam ami kiemelte a bimbót és elég hosszú volt ahhoz, hogy rá tudjon tátani és bekapja. Mivel téli időszak volt elkövettem azt a hibát is, hogy pólyában próbálkoztam, mert Picúrnak nem volt jó a testtartása és nyiklett - nyaklott nélküle. Viszont a szoros testkontaktus hiányában nem indult be nála kellőképpen a szopási reflex és nem volt meg az összhang közöttünk. Amikor szabadon, teljes testével (nemcsak fejével) magam felé fordítva - először párnával alátámasztva - tettem mellre elkezdett jobban dolgozni. Szépen lassan összeszoktunk és kb. 1 hónap alatt úgy ment a szoptatás mint a karikacsapás. A legfontosabb, hogy ha nem megy akkor is próbáljuk mindig az alapoktól újra meg újra végigvenni mindent, szoptatási pozíció, helyes mellre helyezés, gyerek szájának tartása, körülmények mint a zaj, meleg vagy hideg és főleg legyünk türelmesek és figyeljük a gyerek igényeit. Ne hagyatkozzunk rokonaink, ismerőseink jó tanácsaira, ha azok nem éppen szoptató édesanyától vagy laktációs tanácsadótól jönnek. Megéri kitartónak lenni!

cici.jpg

Picúr már 3 hónapos múlt amikor megtudtuk a diagnózisát és akkoriban még nem voltam birtokában azoknak a fontos információknak ami a DS-es csecsemők gondozását illeti. Csak később tudtam meg mennyire fontos, hogy a DS-es baba szoptatva legyen.

A DS gyermekeknél számos szerv, szervrendszer és testi működési zavarok sokkal nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő és ezeket a kockázatokat és veszélyeket némileg enyhítheti a szoptatás és jó hatással lehet a későbbi fejlődésre is. Ilyenek a magasabb fertőzésveszély - a korababáknál ez egyébként is fennáll - mert az anyatej hordoz testre szabottan ellenanyagokat. Továbbá az emésztési problémák, nehezebb felszívódás, székrekedés és hízékonyság. Köztudott, hogy a szoptatott babáknál ritkább a székrekedés és soványabbak mint a tápszeres babák. A szívfejlődési rendellenességekkel születetteknél szoptatás által jobb az oxigén szaturáció és jobban is növekednek. A szoptatás csökkenti még a húgyúti fertőzések, az alvás közbeni légzéskimaradás és az allergiás ekcéma kockázatát is - a DS gyerekek ezekre is hajlamosabbak. Esetleges műtétek és kórházi kezelés esetén a szoptatás nagyban segítheti a baba jobb közérzetét és hamarabbi gyógyulását.

Másrészt a szoptatás az idegrendszerre is pozitívan hat. "Egyes kutatási eredmények szerint a szoptatott gyerekek intelligencia hányadosa magasabb, mint a tápszerrel tápláltaké, minél tovább szoptak, annál inkább (különösen alacsony születési súlynál). Ezt részben az anyatej egyedülálló zsírsavainak köszönhető, részben pedig annak, hogy a szoptatással járó látási és bőrérzékelési ingerek épp a megfelelőek az idegrendszer optimális fejlődéshez." (cikk folytatása és további előnyökről itt) Mindemellett a hosszútávú és kitartó szoptatás különösen jótékonyan hat a szájizmok, állkapocs és fogazat fejlődésére. Köztudott, hogy a DS-es gyerekek beszédje nehezebben és később is fejlődik, gyakran érthetetlen a beszédjük, viszont a szoptatás általi "szájtorna" sokat segíthet.

Picúr lassacskán egy éves lesz és már a hozzátáplálás is zajlik, viszont még mindig sűrűn szopik. Nincs hét, hogy valaki ne csodálkozna rá, hogy még mindig szoptatok. Most már nem az anyatej a fő tápláléka viszont számos területen fontos. Ilyen a megnyugtató hatás fájdalom esetén, testi kontaktus, menedék, altatószer, innivaló és a kaja utáni nasija.

A szoptatás minden babára jótékonyan hat, ennek előnyeiről tetőtől - talpig itt olvashatsz többet. Még ha kevés is az anya teje és szükség van idegen anyatejre vagy tápszerre kiegészítésként, akkor se hagyja abba a szoptatást, mert az anyatej sokkal több, mint csupán táplálék! Ezért is fog még Picúr addig szopizni amíg önszántából le nem mond róla :).

Szólj hozzá

szoptatás anyatej Down-szindróma