2015. nov 18.

A "kreatív erő" ami a gyermek személyiségét illeti

írta: IgenPicur
A "kreatív erő" ami a gyermek személyiségét illeti

Betty Lou Bettner Ph.D. könyvének ajánlója

Nemrégiben jelent meg az eredeti "The creative force" magyar fordítása és a koraszülöttek világnapja alkalmából megvásárolható volt a Gézengúzban ez a kellemes kis olvasmány. Azonnal le is csaptam rá, mert számomra igen csak izgalmasan hangzott a témaköre, hogy "Hogyan alkotják meg a gyermekek személyiségüket".

Ez a könyv éppen olyan, mintha belelátnánk és hallanánk a gyermekünk elméjét. Néha magam is elképzelem amikor egy érdekes vagy új szituáció kapcsán Picúr furán néz rám, hogy vajon min járhat az esze. Na ez pont egy olyan speciális könyv, ami gyorsan érthetővé teszi a gyerek belső fejlődését és ugyanakkor a saját személyiségemnek a megértését is. Ez a könyv nem osztja a konkrét tanácsokat és nem tudományos definíciókkal magyarázza meg az ezt vagy azt, hanem egy kellemes elmélettel és átfogó ismertető segítségével. Sokszor csak elhelyezi a kérdéseket az éterbe és nekünk kell a saját példánkon megkeresni a választ, ami automatikusan megértést nyer, mert végre helyes kontextusba került.

Elmeséli egy kislány - Zsuzsi - történetét és követi egészen 5 éves koráig. Kezdve ott ahogyan beleszületik egy családba, mintha a második felvonásra érkezne a színházba, ahol szerepet kell választania. Összefüggésbe hozza a családi légkört és a különböző nevelési stílusokat, családi értékeket és hogy mit gondolhat róla a gyerek. Ide tartozik még a szülők kapcsolata mintaként, mit gondol az apáról és anyáról, az őt körülvevő környezetről. A gyermek eljut az én tudatig és felteszi a kérdést "Vajon milyen következtetésekre jut Zsuzsi saját magával kapcsolatban abban a légkörben, azokkal a szülőkkel, akiknek azok az értékeik és nevelési stílusuk? Kreatív ereje mindig munkálkodik. Mire következtet mindebből, ki Ő?" Szó van a testvérek érkezéséről és arról hogyan befolyásolja majd gondolatait, szerepét.. Igazán izgalmas témák.

Nagyon találó a zárszó is: "Tudjuk, hogy az egészséges, jó környezet elengedhetetlen a gyermekek számára, hogy felnőjenek és megtanulják, hogy kell majd egészséges választásokat tenni. Mint szülők, tanárok és gyermekekkel dolgozók - vezethetjük és irányíthatjuk a gyerekeket, de mindig ők fogják megalkotni a saját választásaikat. Amit egy személy érzékel és az, ahogyan viselkedik, teszi őt különlegesen egyedivé. Minden gyermek egyedi személyiséget fog alkotni, ami sosem tökéletesen olyan, mint bárki másé."

Szeretettel ajánlom a könyvecskét, igény szerint tudom kölcsönözni vagy akár meg is tudom részetekre vásárolni.

Szólj hozzá

könyv nevelés