2016. feb 14.

Picúr foglalkozásainak hetirendje

írta: IgenPicur
Picúr foglalkozásainak hetirendje

Egyéni terápia, csoportos foglalkozás, hidroterápia, zeneterápia, Vojta féle terápia Picúr életében

Már többször hangsúlyoztam, hogy minden gyermeket a saját mércéje alapján kell mérni ami a mozgásfejlődését esetlegesen értelmi fejlődését illeti. Viszont nagy valószínűséggel mindegyik DS-es gyermeknek biztosan van szüksége célzottan valamilyen fejlesztésre bármilyen is legyen az a mérce. Az hogy milyen területen vagy milyen mennyiségben kell fejleszteni a gyermeket ez nagyon egyéni. Most megosztom Veletek milyen foglalkozásokon vagy terápiákon vesz részt Picúr, aki 4 hónapos kora óta részesül a korai fejlesztésben.

Kezdjük tehát az alapoknál ott, hogy nálunk külön gondot jelentett, hogy Picúr nagyon korán érkezett (30. g.hét), alultápláltként látta meg a napvilágot 1150 grammal. Nála extra nagy hangsúlyt kell fektetni mai napig a mozgásfejlesztésre. A DS-nél amúgyis predesztinált a laza - gyenge (hipotón) izomzat és a korababákra meg aztán tényleg igaz. Picúrnak mindamellet 3 helyen volt sövényhiánya szivecskéjén (2xpitvari, 1xkamrai) amelyek mára már szerencsére összehúzódtak így már nem akadályoznak a tornában. De azért ki kellett várni, hogy javuljon a helyzet. Szóval nálunk a kiindulási pont nem a nullánál volt, hanem valahol -10-nél... 

Fontos lépés volt Picúrnak, hogy elvittük szakemberhez (gyógytornász - gyógypedagógus) szintfelmérőre, hogy egyáltalán valaki szakszemekkel megmondta milyen is az állapota. Kellett egy terapeuta aki tudja milyen lépés kell, hogy következzen és hogy hogyan jutunk el odáig, készítsen fejlesztési tervet és javasoljon sok - sok apróbb de nagyobb dolgot is amivel segíthetünk neki a mozgás terén. Egy ilyen terapeutától mentorálást kaphatunk, sok információt, biztatást és meg kell, hogy bízzunk benne, mert a gyermekünk jövőjét adjuk a kezébe. Első gyerekes szülőkként és elsőre ilyen különleges gyermekkel, tapasztalatok nélkül nem tudom mit kezdtünk volna Picúrral, ha nincs olyan valaki aki terelget egy kicsit ezen a téren.

Azt tapasztaltam, hogy a szakorvosok csak automatikusan rányomják a DS-es babára, hogy hipotón izomzatú, visszamaradott pszichomotoros fejlődésében és ennyi, általában a "tipikus Morbus Down" címszó alatt. Szerintem egyik sem tudta mit mondjon, sem elrettenteni sem biztatni nem tudtak. A neurológus, sőt a rehabilitációs orvos és neonatológus sem írt mást a papírjaira, annak ellenére, hogy nem ezek voltak a legfőbb gondjaink. Standard eljárásként elküldtek Vojtázni, mert Szlovákiában nincs más elérhető módszer ami államilag támogatott lenne. Nálunk legalábbis mást nem tudtak felajánlani. Azért sem, mert sem Nagymegyeren (ahol élünk), sem Dunaszerdahelyen vagy Komáromban nincs korai fejlesztő központ (ezek a legközelebbi nagyvárosok). Bár Pozsonyban működnek korai fejlesztő központok, a terapeuták "házhoz is tudnak menni" babák esetében, de nekünk Pozsony túl messze van a rendszeres bejáráshoz és egyelőre nem éltünk olyan fizetett lehetőséggel, hogy otthonunkba várjunk terapeutát.

Picúr hetirendje

Gondolhatjátok, hogy nem akartuk a "véletlenre bízni" Picúr sorsát, mi is beláttuk, hogy több segítség kell és a választás a győri Gézengúz Alapítványra esett. Győr nekünk kb. 25-30 percnyire van kocsival. Tehát 4 hónapos múlt Picúr amikor elvittük a szintfelmérőre. Utána heti 1 alkalommal volt egyéni foglalkozásunk 1 órában ahol biztonsággal otthon is végezhető baba - mama tornát tanultunk mondókákkal egybekötve. Ezekben a gyakorlatsorokban vannak Dévényes és Katona féle módszerből átvett gyakorlatok, ezek sokban segítettek, hogy az énekekkel, mondókákkal játékosan, vidáman a figyelmén is dolgozzunk. Tanultunk babamasszázst is. Az egyéni órán volt kádas foglalkozás - hidroterápia míg ki nem nőtte, utána már az uszodában csináltuk.

6 hónapos volt Picúr amikor heti 1 alkalommal elkezdtünk csoportos tornára járni 1 órában ún. Dédelgető csoportba, ekkoriban már csak 2 hetente volt egyéni óránk. 7 hónapos volt amikor heti 1x fél órára hidroterápiára, azaz uszodai foglalkozásra is mentünk ami integrációban van a csoportos tornákkal. Aztán jött a nyár és otthon a medencében naponta többször csináltuk a "vizi" gyakorlatokat. A vizet imádja Picúr, szeretnénk a jövőben is uszodába járni. Nyáron kevesebbet jártunk órákra, többet mókáztunk. Egész idő alatt csináljuk a Vojta féle terápiát is.

Picúr sokára, csak 9 hónaposan (korrigálva 7 hósan) fordult át hátról hasra. Amikor már megnőtt az önbizalma és megerősödött a háta, átkerültünk a Mocorgó csoportba, ahol a mászásra készítettük fel. Majd 10 hónapos lett és akkor kezdtük az "értelmi" fejlesztést is sok tudatos játékkal, gyakorlatokkal amik otthon is könnyen végezhetőek. Az értelmi fejlesztést összekötöttük a mozgás témával, így mára már csak úgymond 2 az 1-ben egyéni óránk van a mai napig.

Időközben (feb. '16) már a Kúszó - mászó csoportba járunk, ahol a közös tornázás mellett vannak összerakva "akadálypályák" különböző textúrájú, formájú emelkedőkkel, lejtőkkel, szivacsokkal, padokkal amin másznak a babák.

11 hónaposan kezdtük heti 1 x 1 órában a zeneterápiát a Hangolót, mert Picúr imádja a zenét, a ritmikus dallamokat, ütemeket, hasra fekve, kartámasszal dülöngél, ülve és állva is hintáztatja magát jobbra-balra és nevet ha kedvenc zenéit hallgatjuk és imádja ritmusra rázni a csörgőket. Én szoktam neki xylofonon és furulyán is játszani idehaza, meg sokat énekelni, zenét hallgatni. Ez a foglalkozás inkább pihenés, szórakozás, mert játékosan annyit zenélünk és énekelünk amennyi éppen jól esik. Ezért is választottuk be a heti órarendünkbe.

A Gézengúzos foglalkozások mellett heti 2 alkalommal van lehetőségünk a Vojta - terápiára szülővárosunkban, amit szintén Picúr 4 hónapos kora óta csinálunk. Sajnos kisebb - nagyobb kihagyásokkal, mert betegség esetén mint amilyen a fulladásos köhögés, nátha valamint oltás idején nem szabad végezni. Meg persze amikor ütközik valamelyik egyéni óránkkal akkor kénytelenek vagyunk kihagyni. Meggyőződésem, hogy a módszer hatékony, bár mára már nagyon sok stresszt okoz Picúrnak, mert a kényszerített póznak ellenáll és minden erejével szabadulni akar.

Most januárban beiratkoztunk a Mesélő jelek - Babajelbeszéd tanfolyamra szintén Győrben, hogy kicsit jobban megtanuljak jelelni Picúrral, néhányat már most is használunk. Több szakirodalomban is olvastam, hogy ez egy nagyon jó és járható út a kommunikációt illetőleg, valamint nagy segítség az értelmi fejlesztés terén és a beszédindítás terén is. Bízom benne, hogy Picúr együtt fog működni.

Szeretnénk rendszeresen járni Maminbabázni is, amivel decemberben ismerkedtünk meg a Családi Körben. Ez nem más mint egy babahordozós latin fitnesz és táncos óra. Picúrt már pici kora óta hordozom, amikor csak lehetőség van rá. Kezdetben elöl, most már háton hordozom kendőben. Amikor megvettem a hordozókendőt kikértem a gyógytornász véleményét és nagyon ajánlotta. Eránál jó kezekben vagyunk és segít egy új  megfelelő hordozó kiválasztásában, mert ahogy Picúr fejlődik úgy változnak a hordozási igények is. Nem utolsó sorban pedig ez nekem is egy jó program, kikapcsolódás, feltöltődés és a hangulat, a témák teljesen mások ebben a társaságban mint a korai fejlesztőben.

A foglakozásokhoz (Vojtát kivéve) szerencsére szórakozás, öröm is párosul, mindig kipihenten tudunk érkezni és kellemesen fáradtan távozni és Picúr kimondottan élvezi az órákat ez a legfőbb szempont. A csoportos tornán hasonló korú babákkal ismerkedhet és ez sokban segíti a szocializációt is, mert hát sajnos kevés kisgyermekes barátunk van. Jobban mondva minimális azoknak a száma akik gyakran vagy rendszeresen tudnak / akarnak időt tölteni velünk, Picúrral.

Jól esik, hogy sokan úgy látják, hogy Picúr ügyes, de akik ritkábban látnak minket és nem tudnak a hétköznapjainkról természetesnek veszik, hogy ilyen jó az állapota azzal a mondattal, hogy "Hát mit izgultok, csinál mindent amit kell!" Pedig nekünk nem adta meg a természet olyan könnyen, hogy csak úgy megtörténjenek a mozgásfejlődés fontos mérföldkövei. Talán így most már komolyabb eredménynek tekinthető amikor Picúr arrébb helyez tárgyakat, felül, mászik vagy éppen feláll vagy amikor felkapcsolom a lámpát rámutat a fényforrásra... és jobban tudnak velem örülni minden egyes apróságnak, amit én csodának tudok megélni, mert az is!

Sok - sok munka van abban, hogy ilyen állapotban van, mert láttam - hallottam sokkal súlyosabb esetekről is sajnos. Néha mérgelődöm a sok nyaggatás, nyűgösködés, türelem és százszor ismételt gyakorlatsorok végett... és tudom, ha esik, ha fúj, ha fogzik, ha taknyos akkor is menni kell és csinálni kell. Persze vannak időszakok amikor "lazább" a hetünk és nem vállalunk annyi mindent, mert Picúrnak is kell kedvére játszani vagy éppen hosszú fél órákig a könyveket nézegetni, zenét hallgatni és együtt táncolni... Igyekszem mindig szem előtt tartani, hogy egy húzós délelőtt után délután és este pihenjünk, sétáljunk, nevessünk. Olykor vannak hosszabb időszakok mondjuk akár 2 hét is, hogy csak otthon tornázunk és 1-1 foglalkozásra megyünk el. Az ilyen hetek ahhoz is kellenek, hogy érlelődjenek a dolgok a fejében, hiszen a sok új ingert, új mozgásformákat fel is kell dolgoznia valamikor.

Tudjuk, hogy még nagyon sokat kell Picúrral foglalkoznunk, rengeteg torna és "agytorna" vár még minket, de több türelem és fantázia a hétköznapi dolgok megértetésében. Aztán ott van a beszédfejlesztés ami külön figyelmet igényel. Még nem tudjuk mit hoz a jövő, előfordulhatnak tanulási vagy éppen koncentrációs nehézségek, agresszivitás, akármilyen viselkedési zavarok stb. egyszóval bármi ami mindig benne van a "pakliban" és lehet itthon nem tudjuk önerőből "kezelni". Sőt Picúrnak később lehetnek saját ötletei, hogy mivel szeretne foglalkozni mondjuk sportolni valamit, hangszeren játszani, táncolni vagy horgászni... :) Ezeket is majd mind be kell iktatni hetirendjébe. Mindig azt kívánom, hogy az egészségi állapota legyen olyan jó, hogy ezeket a programokat mind tudjuk folytatni, ez a legnagyobb vágyam.

Néhányan sajnálkoznak, hogy milyen sokat kell tornáznia "Szegénynek nincs gyerekkora"... A hozott eredmények mellett számos előnyét látom abban, hogy ilyen aktívak vagyunk pl. nem ódzkodik az utazástól, teljesen szocializált, felismeri az új helyzeteket és gyorsan alkalmazkodik, együttműködő, nagyobb társaságban is tud figyelni és nem utolsó sorban a programok mindig játékosak is, sokat nevetünk, a terapeuták nem erőltetnek rá dolgokat, hanem inkább megpróbáljuk másképp, az ő céljuk a fájdalommentes fejlesztés.

Ha viszont ezt nem így tennénk és hagytuk volna picinek inkább elfekükélni, akkor majd évek múltán amikor beüthetnek a nagy bajok, mert mondjuk képtelen járni vagy egyáltalán nem fog beszélni, megfogni egy ceruzát, majd könnyebb lenne egy kívülállónak azt mondani, "hát miért nem csináltatok vele valamit amíg kicsi volt?!".

Visszatérnék arra amit az elején írtam, hogy minden gyermeket a saját mércéje alapján kell mérni. Ha másnak nem kell tornára hordania gyermekét az fantasztikus dolog. De van számos más előnye is a tornáknak amikről már írtam és ezeket megszerezheti a baba akár egy Családi Központban, játszóházban, baba - mama tornán vagy otthon szüleivel, ha aktívan töltik együtt az időt. Ezúton is szeretnék motiválni minden Anyukát, hogy nem kell okvetlen begubózni, kell menni társaságba, más anyukák tapasztalataiból tanulni és szocializálni gyermekünket vagy éppen az Anyukát.. :)

Ami a mozgásfejlődést illeti tapasztalatból az alábbiakat tudom tanácsolni néha - néha megfigyelni, mielőtt kigúgliznánk mit kellene tudnia a gyereknek x hónaposan:
- próbáljuk megfigyelni a szimmetriát pl. azt, hogy mindkét kezével tudja ugyanazt véghezvinni (fogni, emelni, szorítani, szájához vinni), persze lehet domináns oldal ami váltakozhat az idő során. Fontos h. 3 éves korig nem alakul ki a kizárólagos jobb vagy balkezesség, de éppen ezért kell, hogy mindkettővel képes legyen ugyanarra.
- Erre ügyeljünk átforduláskor, guruláskor, hogy mindkét oldalra csinálja a baba. Ha nem megy motiváljuk, segítsük a másik oldalt.. A kedvenc oldalra tegyünk barriert, vagy csak a nehezebb oldalt gyakoroljunk pár napig.
- Kiemelném még, hogy nézzük meg amikor már kúszik - mászik, hogy előre haladjon, ha mindig kizárólagosan egy oldalba húz jele annak, hogy "fél oldalas" a gyermek és be kell avatkozni. Ez is korrigálható  A tolatás nem gond, hiszen a babák visszafele is tanulnak.
- A kézügyességre is figyeljünk, engedjük, hogy mindent megfogjon, felügyelet alatt akár egész kicsi dolgokat is hagyjuk, hogy felcsippentsen és ezt próbálgassa. Ha már kap szilárd táplálékot, adjunk neki tenyerünkből vagy ülni tudó babáknak asztalkáról, tálcáról pár apróbb (korának megfelelő) falatot, hogy azt vegye fel és tegye a szájába.
- A keresztbe nyúlást is nézzük, hogy pl. bal kezével a jobb oldalról is fel tud venni dolgokat, vagy mondjuk jobb kezével a bal lábáról leszedi a zoknit vagy csipeszt amit rátettünk. Ez később kisiskolás korban fontos lehet a mateknál, logikai feladatoknál. Akik kisgyermek korig nem tanultak meg keresztbe nyúlni előfordulhat, pl. h. később amikor arra kérjük, h. jobb kezével fogja meg a bal bokáját, képtelen koordinálni ezt a mozdulatot mert nem tudja mit merre irányítson.
Nyilván ezeket a dolgokat nem egyszerre és azonnal kell elvárni, mindegyik tanulható egy kis gyakorlással. Érdemes itt-ott a baba tanácsadóban is kérdezgetni ha bizonytalanok vagyunk (vagy nem vagyunk jártasak), hogy most kb. minek kellene következnie.

Minden baba megérdemli, hogy kellően odafigyeljenek rá és ne csak a napi szükségleteit mint az evés-ivás-ürítés-alvás, figyeljük a jelzéseit, igényeit, hogyan és miket csinál. Ha kifejezetten kéri, hogy foglalkozzunk vele, tegyük félre a mosogatást vagy teregetést és üljünk oda hozzá és játsszunk. Néha az is elég, hogy csak ott vagyunk a közelében és tevékenységeiben megkapja a visszaigazolást, hogy jó amit csinál. Amit ma meg akar próbálni azt engedjük, sőt segítsük új felfedezéseiben, hiszen eleinte nincs még kellő önbizalma, hogy egyedül próbálkozzon, ha most eltántorítjuk tőle, akkor nem biztos, hogy még egyszer megpróbálja és lehet az később hiányozni fog.

Az Anyukák a saját gyermeküket látják a legtökéletesebbnek, legügyesebbnek és a legszebbnek. A babák bármilyen fejlesztése viszont nem egy verseny, hanem a gyermek érdeke. A babákat nem érdekli, hogy a másik mit tud vagy h. ügyesebb, tehát mi anyukák se nézzünk szomorú vagy éppen féltékeny szemmel másokéra.

Legyen a közös program, együtt játszás és minden együtt töltött perc öröm és boldogság, erősítse a közösen eltöltött idő az Anya (vagy éppen Apa) és gyermeke közti köteléket. Ezek az idők majd ahogy nőnek a gyerekek, egyre rövidülhetnek, mert mondjuk oviba, suliba megy és mert már nem kell mindenhez a szülő, fejlődik az indivídum, egy egyéniség, egy kis ember, ezért érdemes pici korukban is időt áldozni. Ha lehetőségeink és elfoglaltságaink engedik legyen közös játszóidő a későbbiekben is, ez a köteléket mindenképpen erősítheti.

Nagyon bízom benne, hogy mindig lesz lehetőségünk és időnk arra, hogy Picúr hetirendjének aktív részesei lehessünk. Remélem, hogy sikerül a jövőben is megtalálni az egyensúlyt a "munka" és szórakozás közt, hogy maradjon idő arra is, hogy természetes módon a család kötelékében is tudjunk tanulni egymástól.
Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok babájával!
Szólj hozzá

korai fejlesztés