2015. sze 14.

Picúr és a mozgásfejlődés 1. rész

írta: IgenPicur
Picúr és a mozgásfejlődés 1. rész

0-9 hónapos kor fontos mérföldkövei

Hiába olvasgattam az okos könyveket és fórumokat, hogy mikor és hány hónaposan mit kellene tudnia a gyereknek és milyen sorrendben következnek, tapasztalataim Picúrral és barátnőim elmondásaiból arra tudtam következtetni, hogy ez az egész szentségesen individuális.

A korababáknál egyébként is az ún. korrigált korral kell számolni (visszaszámolni annyi héttel amennyivel korábban született - Picúrnál ez ca. 2 hónap pl. 9 hónaposan Ő 7 hónaposnak felel meg) és ennek megfelelően kell a soron következő "mérföldkövet" várni, stimulálni és gyakorolni.

Különben meg Picúr nem siet sehova, igaz van lemaradása a mozgásfejlődés terén, de nem elsődleges cél az, hogy ezt akár vért izzadva is behozza. Mégis nagyon jó lenne, ha kb. 1 éves korára képes lenne a mozgás terén mindarra amire kortársai, mert akkor többet tudnánk foglalkozni az értelmi fejlesztésével. Ezért is járunk 4 hónapos kora óta a korai fejlesztőbe tornára, hidroterápiára, Vojtázni és ezért is van itthon Adamo féle hintánk, Wingbo, Huple, tornahenger és fitneszlabda... Szakértők segítsége nélkül nagyon is el lennék veszve, ezért külön köszönet a mi kedvenc Gézengúzos Móninknak aki elindított minket a mozgás titokzatos ösvényén, amin igaz kis léptekkel, de sikeresen haladunk. Most a csoportos tornán és a hidroterápián Eszti patronálja Picúrt. Neki is ezer köszönet a sok segítségért.

baby_fitness_vicces.jpg

Gyúrunk wazze! Így is lehetne :D kép innen

A mozgásfejlesztés talán az egyik legnagyobb kihívás mind a koraszülötteknél, mind a DS kisbabáknál. Mindkettő velejárója a gyenge izomtónus (rongybabaként gyenge kötésű izmok) és éretlen idegrendszer (pl. kéz-láb-fej koordináció éretlensége). Ezt a két okot emelném ki a mi esetünkben, ami végett szakértők segítségével tornára volt/van szükség. Szerencsésnek mondhatom magunkat, hogy Picúr pitvari sövényhiánya ellenére a kardiológus is engedélyt adott a rehabilitációra. Bízom benne, hogy a szívecskéje hamarosan teljesen meggyógyul, hogy még nyugodtabban terheljük Őt a tornával.

Összefoglaló Picúr fontos mérföldköveiről hónapról - hónapra. Plusz infóként feltüntettem az adott hónapban elért maximális testsúlyát és pirossal jelöltem azt a hónapot amikor "normál" esetben egy baba a statisztikák alapján képes kell hogy legyen az adott mozgásfajtára (Odborná spoločnosť detských lekárov ČLS JEP és Združenie praktických lekárov pre deti a dorast kiadványa alapján):

Amit most várunk Picúrtól az az, hogy beinduljon végre a kúszás - mászás. Most minden gyakorlatunk erre van kiélezve. Na meg persze, hogy továbbra is élvezze a tornát és utána a kellemes szunyókálást, aminek anya is nagyon tud örülni!

Szólj hozzá

korai fejlesztés